Skip to main content
search
0

De Oranje Paprikavereniging heeft mij gevraagd om een kleurrijk gerecht te bereiden met hun paprika’s. Ik houd van kleurrijk en van paprika’s in mijn gerechten. Dus daar wilde ik wel aan meewerken. Drie prachtige oranje paprika’s kreeg ik thuis gestuurd om wat lekkers mee te koken.

In eerste instantie dacht ik aan gevulde paprika’s of een soep. Daar kwam ik echter van terug, want deze gerechten komen al in verschillende variaties op hun Instagram pagina voorbij. Ik wilde natuurlijk iets originelers!

Mijn gedachten gingen terug naar een smaakvol gerecht dat ik ooit bij Wagamama heb gegeten. Met deze inspiratie ging ik aan de slag en zo ontstond mijn versie van gegrilde tonijn op een bedje van quinoa met gestoomde groenten.

Dit gerecht is een creatie van groenten die je misschien niet zo snel bij elkaar zou bedenken. Dit is een combinatie van boerenkool, zoete aardappel, edamame, rode ui,  koriander, groene en oranje paprika’s. Boordevol vitamines dus! Doordat je de groenten stoomt blijven de smaak en vitamines goed behouden. Veel meer dan wanneer je de groenten zou koken.

Ik ben benieuwd wat jij van deze creatie vindt!

~Senang met eten!~

Jane

Recept: gegrilde tonijn op een bedje van quinoa met gestoomde groenten

Ingrediënten

    • 200 gram zoete aardappelen
    • 2 rode uien
    • 2 oranje paprika’s
    • 1 groene paprika
    • 150 gram edamame boontjes
    • 150 gram ongekookte boerenkool
    • 300 gram ongekookte quinoa
    • 1 liter water
    • Peper en zout naar smaak
    • Koriander naar smaak
    • 6 theelepels sesamzaad
    • (koko)solie om in te bakken
    • Saus Nuac Cham (het recept is hier te vinden)
    • 6 tonijnsteaks (koop alleen die met MSC-keurmerk)

De tonijn kun je natuurlijk ook vervangen door kip, garnalen, tofu of deze gewoon weglaten.

Benodigdheden

  • Stoomkoker
  • Grote kom

Bereidingswijze

  1. Haal de tonijn alvast uit de koelkast.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
  3. Snijd de rode uien in grove stukken.
  4. Snijd de paprika in dunne reepjes.
  5. Stoom alle groenten tot ze gaar zijn. In een grote stoomkoker kun je alle groenten tegelijk stomen ca. 20-25 minuten.
  6. Breng intussen de quinoa aan de kook met 1 liter water. Laat op laag vuur ca. 10 minuten doorkoken. Giet daarna af.
  7. Maak de saus Nuac Cham volgens het recept.
  8. Meng de groenten met de quinoa in een grote kom. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  9. Als laatste bereid je de tonijnsteak, want deze hoeft maar heel kort gebakken te worden. Bak deze aan beide kanten ca. 2-3 minuten in (kokos)olie op hoog vuur. Breng de tonijnsteak met peper en zout op smaak.
  10. Serveer voor één persoon een passende hoeveelheid quinoa met groenten en leg daarop de tonijnsteak. Besprenkel met de Nuac Cham saus en top af met 1 theelepel sesamzaad en koriander.

Tip: een simpele stoomkoker voldoet en is al vanaf € 30,- te koop.

Protip: bij tonijnsteak gelden dezelfde voorkeuren (rare, medium, well done) als bij biefstuk. De genoemde 2-3 minuten in de bereidingswijze zijn mijn voorkeur. Als je mate van garing laat afhangen van de voorkeur van de eters, krijg je nog meer complimenten!

  • Rare, 2 minuten elke kant
  • Medium, 3 to 5 minuten elke kant
  • Well-done, 5 to 8 minuten elke kant

Receptinformatie
Aantal porties 6
Bereidingstijd 30 minuten
Stoomtijd 20-25 minuten
Soort gerecht lunch, avondeten

Allergeneninformatie
Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
X Sesamzaadvrij
Sojavrij
X Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
X Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Laat een reactie achter