Skip to main content
search
0

Niet bepaald een typisch moederdag gerecht. Maar mijn moeder is dol op deze soep en ze vraagt mij al weken om het recept. Ik geef haar steeds als antwoord dat ze mijn foodblog in de gaten moet houden. Maar ik kan haar niet langer tevreden houden met dit antwoord. Dus hierbij alvast mijn moederdag cadeau: het recept van de romige paddenstoelensoep.

Deze paddenstoelensoep is een heerlijk romige soep op basis van champignons en kokosmelk. Deze soep eet ik regelmatig, omdat ik de smaak gewoon heel lekker vind. Meestal eet ik er een geroosterde YAM bruine bol en/of een salade bij. Maar je kunt de soep natuurlijk ook eten als voorgerecht.

Het leuke van soep is dat het gemakkelijk is om heel veel te maken en het is een lekkere manier om een hele hoop groenten (of in dit geval paddenstoelen) te eten. Ik ben daarom groot fan en eet wekelijks meerdere keren soep als lunch of als avondeten. Meestal kook ik dus in grote hoeveelheden, zodat ik dit de volgende dag als lunch kan eten en een aantal porties kan invriezen. Zo gooi je minder weg en je hoeft niet iedere dag te koken!

~Senang met eten!~

Jane

Recept: romige paddenstoelensoep

Ingrediënten

  • 1 kg kastanje champignons
  • 400 gr witte champignons
  • 2 stuks prei (witte gedeelte)
  • 2 grote uien
  • 4 tenen knoflook
  • Verse tijm
  • Verse peterselie (niet de platte)
  • 3,5 liter water
  • Ca. 7 eetlepels bouillonpoeder (zie bij tip 2 welk merk ik gebruik)
  • 250 ml kokosmelk
  • Zout, peper en chilivlokken naar smaak
  • 1 theelepel kokosolie

Benodigdheden

  • Grote soeppan (minstens 7 liter)
  • Staafmixer
  • Waterkoker
  • Maatbeker

Bereidingswijze

  1. Kook 3,5 liter water in delen in de waterkoker.
  2. Snijd de ui en knoflook in grove stukken.
  3. Snijd de prei in stukjes en was deze in een vergiet.
  4. Was de champignons in een vergiet (zie tip 1).
  5. Fruit de ui en knoflook met kokosolie in de pan.
  6. Fruit de prei kort mee en voeg dan de champignons toe. Bak de champignons ook kort mee.
  7. Maak de bouillon aan door in een maatbeker (of een andere kom/kan) het bouillon en gekookte water te mengen. Schenk dit in de pan. Past niet alles in de maatbeker? Geen probleem! Gewoon elke keer als de waterkoker klaar is het volgende deel aanmaken en in de pan schenken.
  8. Voeg peper (en eventueel chilivlokken) naar smaak toe.
  9. Maak een bouquet van de tijm en peterselie en laat dit mee koken. Een bouquet maak je door een bosje te maken van de tijm en peterselie en deze bij de stengels vast te binden met een elastiek of touwtje. Zorg er voor dat de stengels boven het water uitsteken, zodat het elastiek of touwtje niet mee kookt.
  10. Laat de soep ca. 15-20 minuten doorkoken. Voeg daarna de kokosmelk toe en laat de soep nog kort doorkoken.
  11. Verwijder het bouquet van de tijm en peterselie uit de pan.
  12. Gebruik een staafmixer om alles in de pan fijn te malen tot er een glad geheel overblijft.
  13. Proef de soep en voeg eventueel nog zout, peper en chilivlokken toe naar smaak. Ik houd van pittig eten en voeg in bijna al mijn eten rawits (kleine rode pepers van de toko) of chilivlokken toe voor extra smaak. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit weg te laten.

Tip 1: tijdens het maken van deze soep adviseer ik voor gemak te gaan en die 1400 gram champignons niet droog schoon te maken met een borsteltje of keukenpapier. Maar gewoon te wassen in een vergiet. Op internet zul je verhalen tegenkomen dat dit ten koste gaat van de smaak, omdat een champignon water opzuigt. Maar de champignons gaan na het schoonmaken in een pan met water en worden toch nat. Dus lekker wassen in een vergiet! Dit is veel sneller dan elke champignon individueel droog schoon te maken.

Tip 2: ik gebruik kippenbouillonpoeder van het merk ‘Your Organic Nature’. Deze is gistvrij en er zitten geen ongewenste toevoegingen in. De bouillon is verkrijgbaar bij de Ekoplaza. Er staat helaas niet op dat deze glutenvrij is. Wil je er zeker van zijn dat je bouillon glutenvrij is dan kun je bij de Albert Heijn groentebouillonblokjes van het merk ‘Damhert’ vinden. Deze kan je ook gebruiken als je het gerecht geheel vegan wilt maken.

Receptinformatie
Aantal porties 12
Bereidingstijd 1 uur
Soort gerecht soep, lunch, voorgerecht en hoofdgerecht

Allergeneninformatie
Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
Van nature aanwezige (fruit)suikers
Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Laat een reactie achter